Vosganian le spune angajaților de la stat la ce să se aștepte în 2013

Vosganian le spune angajaților de la stat la ce să se aștepte în 2013
Publicat: 28/02/2013, 09:33
Actualizat: 30/03/2019, 00:31

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, la Guvern, că este autorizat să declare doar că Executivul nu va efectua „disponibilizări ample” de personal în companii de stat, dar că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri și nu vrea să se creadă că 2013 „va fi diferit”.

El a arătat că proiectul pregătit prelungește o serie de termene aprobate în 2006 și extinse ulterior, în 2009, pentru protecția socială a angajaților disponibilizați. Ministrul a amintit în același timp că fiecare caz de restructurare va presupune o hotărâre de guvern.

Întrebat de jurnaliști de ce, din punct de vedere logic, de ce era nevoie de o astfel de ordonanță de urgență dacă Guvernul nu are de gând să concedieze angajați din companiile de stat, ministrul a afirmat: „Dacă eu vin în fața dumneavoastră, având un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, să vă spun că nu dorim să concediem pe nimeni până în 2018, m-ați crede ? Dacă eu am să vă răspund că nu am de gând, din punct de vedere logic m-ați crede ? Eu spun că viața economică este într-o continuă evoluție și că avem câteva exemple concrete, care țin de restructurarea domeniului minier, unde există câteva mine care urmează să disponibilizeze”.

Întrebat de ce expresia din textul ordonanței este, la modul categoric, „angajații ce urmează să fie disponibilizați” și nu „care pot fi disponibilizați”, Vosganian a spus că el crede că într-un text de lege care se respectă „indicativul prezent” este formula cea mai lămuritoare în a preciza limitele unui act normativ.

„Nu aș vrea să se creadă din faptul că acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» că toate persoanele care lucrează în acest domeniu simt asupra lor pericolul disponibilizării”, a adăugat Vosganian.

El a precizat că tot ce poate spune acum, fiind autorizat în acest sens, este să declare că Guvernul nu are în vedere în acest moment disponibilizările ample de personal „sugerate de presă”.

Ministrul a adăugat însă că cele 15 companii din anexa ordonanței sunt implicate într-un proces de restructurare care, în unele cazuri, va conduce la disponibilizări.

Întrebat de jurnaliști care este urgența pentru care Guvernul aprobă sistemul de protecție socială prin ordonanță de urgență, ministrul a răspuns doar că termenul de valabilitate a acestui sistem a expirat.

„Eu nu am spus că nu concediem pe nimeni, tot așa cum nu am spus că facem concedieri masive. În orice domeniu de activitate există intrări și ieșiri. Câtă vreme în acest moment nu există inițiată nicio hotărâre de guvern pentru disponibilizări, eu nu sunt autorizat să spun că vor fi disponibilizări”, a spus Vosganian.

Întrebat dacă există posibilitatea ca aceste concedieri să fie efectuate până la sfârșitul acestui an, Vosganian a răspuns: „Nu cred că a existat vreun an, din 1990 încoace, să nu existe și disponibilizări în sectorul de stat. Nu aș vrea să credeți că anul acesta va fi diferit, dimpotrivă. Pentru a nu fi diferit și a exista protecție în cazul disponibilizărilor, am dat această ordonanță de urgență”.

Întrebat de asemenea de ce premierul Victor Ponta a declarat că nu are cunoștință de un astfel de proiect de ordonanță, care ulterior a fost postat chiar pe site-ul ministerului de resort, Vosganian a spus că textul era unul de dezbatere, nu a „ieșit” din Ministerul Economiei și nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel că urma să fie depus pe masa premierului după ce și ceilalți inițiatori își exprimau acceptul. El a arătat totodată că a fost contactat de Ponta după ce informația a fost publicată.

Sistemul de protecție socială a angajaților din companii de stat incluse într-un proces de restructurare a fost reglementat în 2006 și extins ulterior, în 2009, dar nu fără motiv, ci deoarece Guvernul a pregătit atunci o nouă listă de concedieri, iar pentru acordarea plăților compensatorii era nevoie de un cadrul legal. În proiectul de ordonanță de urgență al Cabinetului actual este prevăzut în mod clar că prin hotărâre a Guvernului vor fi stabilite societățile care pot efectua concedieri colective și numărul de salariați „ce urmează să fie disponibilizați”.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență se arată că prin Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020 și acordurile de înțelegere cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeanã din anul 2011- 2012, Guvernul s-a obligat să rezolve deficiențele constatate la unele întreprinderi de stat prin măsuri care să conducă la restructurarea economico-financiară a acestora și la eliminarea pierderilor și eficientizarea pe termen lung a activității, în baza cărora se derulează sau se vor derula programe de restructurare a companiilor de stat aflate sub autoritatea Ministerului Economiei.

„Analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecărei companii/societăți naționale și societăți comerciale din industria miniera, rezultat al reevaluării fiecărei strategii de dezvoltare, au conturat perimetrele miniere de perspectivă, precum și cele ce urmează a fi închise. Drept urmare, fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariați ce urmează a fi disponibilizați în perioada 2013-2018 și care vor beneficia de prevederile Ordonanței de urgență privind protecția socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Scopul prezentei ordonanțe de urgență constă în reorganizarea activității societăților comerciale și, de asemenea, a unui preț competitiv al energiei electrice și termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariați care vor beneficia de prevederile sale”, se arată în document.

Ministerul Economiei a prezentat public proiectul de ordonanță care prevede începerea unui program de concediere în companii de stat din sectorul energetic, program care va fi aplicat din acest an și până în 2018,eliminând SN Cărbunelui Ploiești de pe lista unităților care vor efectua disponiblizări.

Lista prezentată miercuri după-amiaza de minister conține 15 companii care au/vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate până în anul 2018, fără ca Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești să mai figureze pe listă.

Miercuri dimineața, agenția MEDIAFAX a anunțat că Guvernul va începe un program de concediere de angajați din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare și reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariații concediați urmând să beneficieze de plăți compensatorii și venit lunar de completare. Pe listă apărea și SN Cărbunelui Ploiești, cu filialele sale.

Pe aceeași listă apar în continuare Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Națională de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Națională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională a Sării, Societatea Națională a Huilei Petroșani, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Natională a Cuprului, Aurului și Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Băița Ștei, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galați, Electrocentrale București, Electrica, cu filialele sale, și Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

În document este introdusă și o listă a companiilor care pot angaja salariați concediați colectiv, dar numai la activități de conservare, închidere, ecologizare și monitorizare postînchidere a minelor. Pe această listă figurează Minvest Deva, Societatea Națională de Închidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Națională a Uraniului București, Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională a Sării București, Cuprun Min Abrud, Băița Ștei.

Persoanele concediate vor primi indemnizație de șomaj, venit lunar de completare și plăți compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăți. Venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Pot beneficia de plăți compensatorii numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu cel puțin 36 luni înainte de data concedierii. Beneficiază de protecție socială și persoanele care au fost preluate prin protocol de alte societăți dacă au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu societățile de la care au fost preluate, în perioada prevăzută, și cele care au fost preluate de societățile rezultate în urma divizării sau a altor forme de reorganizare a societăților, dar din nou dacă au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu societățile supuse divizării sau altor forme de reorganizare în perioada prevăzută.

Nu pot beneficia persoanele care au mai primit plăți compensatorii acordate urmare a unui plan de concediere colectivă, indiferent de actul normativ prin care a fost reglementată concedierea colectivă.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri dimineața, că restructurarea companiilor de stat, ca și a celor private, este întotodeauna necesară pentru a se adapta pieței și situației financiare, dar procedurile, existente în toată Europa, nu încep de mâîne-poimâine și a precizat că vor rămâne și societăți subvenționate.

El a răspuns astfel la solicitarea presei de a comenta informația MEDIAFAX conform căreia Guvernul va începe un program de concediere de angajați din 16 companii din sectorul energetic.

„Unde ați văzut știrea asta ? Nu este niciun proiect de ordonanță de urgență pe ordinea de zi. Eu nu am văzut documentul. Nu cunosc acest lucru și o să-i întreb pe miniștri. Am văzut și eu știrea, este vorba până în 2018. Nu a fost prezentată în Guvern o asemenea strategie. Eu cred mai degrabă că este o știre așa, să mai bage niște panică”, a spus Ponta.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Finala Georgescu - Lasconi se conturează tot mai clar. Ultimele...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor